М’ясо з лабораторії

Вперше було в лабораторних умовах створено штучне м’ясо. Вчені зробили відкриття, яке може зменшити голод в країнах та стане ще ефективнішим за традиційні методи отримання м’яса.

Дослідники з Нідерландів за допомогою стовбурових клітин створили в лабораторії  смужки м’язової тканини. Це відкриття, яке дозволило вперше предстати штучно створене м’ясо, для громадськості.

Метою таких експериментів та досліджень було створити новий спосіб добування м’яса. І вчені зробили припущення, що спосіб виготовлення в лабораторних умовах м’яса може стати альтернативою тваринництву або ж взагалі його витіснити.

Також професор Марк Пост, один з авторів цього досліду, у Канаді під час наукової конференції заявив, що в кінцевому результаті штучне м’ясо зможе на 60% зменшити вплив сучасної м’ясної продукції на навколишнє середовище. А також він підкреслив, що завдяки цим дослідженням людство зможе отримати дуже багато харчових ресурсів, особливо це актуально в країнах з низьким рівнем життя.

Таким чином, команда науковців з Нідерландів в лабораторних умовах створила кілька шматочків м’язової тканини. Це малесенькі шматочки, довжиною всього два сантиметра, шириною близько одного сантиметра, а товщиною – один міліметр. Зовнішнім виглядом таке м’ясо дуже нагадує шматочки м’яса кальмарів.

Дослідники мають намір цього року виготовити в таких же умовах штучну котлету. Для цього потрібно буде поєднати синтезований жир та кров із шматочками м’язів. А вартість виробництва такого продукту становить більше 300 тис. американських доларів.  Проте вчені запевняють, що потім техніка значно вдосконалиться і затрат потрібно буде набагато менше.

Проте тут постає питання:  як повинне удосконалитись виробництво штучного м’яса, щоб ціна за котлету з цього м’яса не була в кілька десятків, а то й сотень  разів вищою за вартість звичайної котлети. Може, в майбутньому зможемо це побачити. 

Читати також:

Наукові факти про гриби

Наукові факти про гриби

1. Вчені досі не знають точної кількості видів грибів, є припущення про те, що їх може бути від 300 тисяч аж до 1,5 мільйона. Що ж до типів...

ТОП-5 найцікавіших фактів про горіхи

ТОП-5 найцікавіших фактів про горіхи

Фундук став популярним ще в стародавні часи. Наші предки використовували його для виготовлення амулетів від нечисті і природних...