Подібність між найдавнішим сиром і кефіром знайшла група біологів з Німеччини та Китаю

Німецькі та китайські біологи провели дослідження найдавнішого з усіх відомих на сьогодні сирів, який зберігся в якості прикраси мумії з поховання Сяохе, про це написав журнал Journal of Archaeological Science.

Завдяки проведеному хімічному аналізу пептидів у знайденій прикрасі, рецент сиру абсолютно несхожий на сучасні аналоги.

Якщо говорити більш точно, для отримання даного сиру в стародавні часи не використовували ренін, який сьогодні застосовують для більшості твердих сирів, що виробляється в сичузі великої рогатої худоби. Замість реніну для необхідної ферментації молока використовували бактерії Lactobacillus kefiranofaciens, дріжджі та інші мікроорганізми.

Якщо порівнювати отриманий у підсумку продукт з нинішніми молочними виробами, то він схожий на м’які кефірні сири, які роблять в наш час.

Вчені відзначили, що така технологія виробництва сирів дала можливість місцевому населенню бронзового століття отримати значну перевагу, а точніше – створення недоступних до цього продуктових запасів.

Читати також:

Наукові факти про гриби

Наукові факти про гриби

1. Вчені досі не знають точної кількості видів грибів, є припущення про те, що їх може бути від 300 тисяч аж до 1,5 мільйона. Що ж до типів...

ТОП-5 найцікавіших фактів про горіхи

ТОП-5 найцікавіших фактів про горіхи

Фундук став популярним ще в стародавні часи. Наші предки використовували його для виготовлення амулетів від нечисті і природних...