Скатертина, яка «з’їдає» плями

Пролиті на скатертину соки, крихти їжі та інші «радості», що залишаються після застілля, незабаром можуть залишитися в минулому. Вченим із Швейцарії вдалося розробити особливе, «живе» покриття із грибка, здатне в буквальному сенсі – з’їдати плями від їжі, які на ньому залишилися.

Для реалізації цієї ідеї був обраний грибок Penicillium roqueforti, за допомогою якого вмілі кулінари виготовляють знаменитий сир рокфор. Суть експерименту полягала в тому, що цей грибок, а точніше – цвіль, помістили між двома шарами тонкої полімерної плівки. Один із шарів цієї плівки був перфорований великою кількістю наноотворів, які настільки малі, що грибок не здатен пробратися через них назовні, але вони достатньо великі для того, щоб цвіль отримувала необхідну їй вологу і повітря. У ході експерименту вчені вилили на цю поверхню цукровий сироп, а вже через 2 тижні плівка повністю його поглинула, не залишивши жодного сліду. Цікаво, що коли грибку було чим харчуватися, він активно ріс і множився, як тільки їжа закінчилася, він «заснув», але нова порція їжі знову розбудила грибок. На основі проведених досліджень вчені зробили висновок, що грибок, замкнений між плівками, здатен жити дуже довго. Щоб цвіль не загинула, потрібно всього лиш, щоб у повітрі було достатньо вологи.

Цей винахід може стати прототипом для багатьох корисних у повсякденному житті речей: скатертин, стільниць та одягу, здатних самоочищатися або навіть для нових покриттів медичних інструментів чи упаковок для продуктів.

Читати також:

Створено одяг, який не брудниться!

Створено одяг, який не брудниться!

Як би було чудово, якби одяг очищався сам, або й взагалі не бруднився. Така ж думка прийшла в голову фізика Куака Труонга із США....

Камуфляж-невидимка: вчимося у природи

Камуфляж-невидимка: вчимося у природи

Багато передових технологій сьогодення створювалися на основі готових прикладів із живої природи. Від звичайної застібки-липучки,...