Як виявилося, «завантаження» в пам’ять несправжніх спогадів – не така вже й фантастика, як це здавалося раніше. Дивно напевно,...
Малайський ведмідь вважається найменшим ведмедем у світі. Доросла особина важить зазвичай не більше 65 кілограмів, маючи зріст не більше 1,5 метра. Але зовнішній вигляд цієї тварини досить оманливий, оскільки малайські ведмеді вважаються одними з найбільш агресивних ведмедів у світі.
Коли малайські ведмеді вступають в сутичку з противником, вони безстрашні і все роблять, щоб здобути перемогу. Особливо агресивними є самки з дітьми. Цікаво, що в країнах Азії він вважається миролюбним. І його частенько заводять вдома як домашнього вихованця, називаючи “ведмедем-собакою”.
Живуть ці тварини в М’янмі, Таїланді, Лаосі, В’єтнамі, в північно-східній частині Індонезії та Індії, а також у південних частинах Китаю.
Оскільки малайські ведмеді проживають в теплому кліматі, у них сформувалася гладка, водовідштовхувальна шубка чорного кольору. Ці тварини мають хороший слух і нюх, але бачать не дуже добре. У неволі можуть жити близько 25 років.
Основні вороги для малайських ведмедів – це леопарди і тигри. Для боротьби з ними ведмідь має спеціальне пристосування у вигляді вільної шкіри на шиї. Якщо хижак кусає його в області шиї, ведмідь може легко зробити розворот і різко вкусити свого супротивника.
Харчування малайських ведмедів – це плоди, пагони, комахи, черви, мед, іноді дрібні ссавці, ящірки, птахи. У пошуках їжі йому приходить на допомогу довгий (близько 20-15 сантиметрів) і липкий язик, а також рухомі губи. Його кігті, довжина яких іноді досягає 15 сантиметрів, без праці можуть зруйнувати термітники і вулики, а потужні щелепи здатні розколювати горіхи кокоса. Також довгі кігті допомагають малайським ведмедям забиратися на дерева без особливих труднощів.
![]()
Малайські ведмеді занесені до Червоної Книги, але їх популяція все одно щороку скорочується. Все через те, що на ведмедів часто полюють фермери і мисливці-любителі. А також жовч малайських ведмедів вважається корисною в традиційній медицині Китаю.![]()